01576 205 905
Menu
 
 
Case Study

Errolston Farm, Gretna

Location: Gretna, Dumfries & Galloway
Type of building: Agricultural Dairy Facility

Project Details

110 tonnes of structural steel was used to supply our customer with their new modern dairy facility suitable for housing three hundred and fifty cows and five robotic milking systems.

The Davidson family at Errolston Farm, Gretna were looking to modernise their operation and introduce a robotic milking system. Robinsons were delighted to assist with the design, manufacture, erection and concrete works for the development of their new dairy facility.

The full project involved the erection of two buildings, a shuttered slurry store, internal and external concrete works, and the creation of sand storage bunkers.

Robinsons supplied and erected the galvanised steel buildings. The entire site was excavated, drainage was installed, and a hardcore base was laid.   A new earth bank silage pit was formed with a concrete floor and shuttered stub walls.

Building One: 115m x 21m and 4.45m high with a 22-degree roof pitch. 3.5m wide cantilever to each side.

Building Two: 60m x 21m x 4.45m high, 22-degree roof pitch and 3.5m cantilever to each side.

Profile 6 reinforced corrugated natural grey fibre cement sheets were used for the roofs with matching roof lights situated to the customer’s specification.  Galvanised steel box guttering was fitted with an open-protected ridge and PVC downpipes to complete the rainwater goods.

0.7mm thick polyester-coated box profile steel sheets were used to clad the ends.  Sides were left open for ventilation with the cantilevers offering weather protection over the feed passages.

Robinsons supplied and laid concrete to both buildings, creating the cubicle layout required.  Concrete passages were grooved and sloped.  The team also constructed the robot rooms and tank rooms. Drainage from the robot rooms to the tank was also completed by our team. 150mm of concrete with a single layer of mesh was completed surrounding the buildings.

A shuttered slurry store with a sand separator divide was designed by our in-house drawing team.   Site teams excavated and shuttered the tank, supplying and fitting the channel, pipe, and return pipes for the flush system, steel walkway and slats too.

Robinsons supplied and installed additional sand storage bunkers.  This involved installing steel posts and CWP Concrete panels to create storage areas for fresh sand to top up the sand beds. One storage area was 9m x 9m positioned at the end of the buildings and another at 14m x 6m.   Both bunkers used 1.5m high concrete panels to create the storage walls.

Robinsons also formed a 30m x 18m used-sand area for storing used sand that is flushed out by water from the passage scrapers.

Take an aerial view of this project Click Here

Project Gallery

If you would like us to provide a quotation for your next steel-framed building project, please submit your building requirements.



Back to all Case Studies

Accreditations

Robinsons Group
Robinsons Group
Robinsons Group
Robinsons Group
Robinsons Group
This site uses cookies.
ConfigureHide Options
 
Read our privacy policy

This site uses cookies for marketing, personalisation, and analysis purposes. You can opt out of this at any time or view our full privacy policy for more information.